Vajon kávéfüggő vagyok?

kávézás

A mai rohanó világban sokak számára feltevődik a koffeinfüggőség kérdése, ugyanis az emberek naponta rengeteg kávét isznak. Ez segít könnyebben beindítani a napot, vagy csupán a kellemes élmény és idő miatt is, amit együtt tölthetünk szeretteinkkel, barátainkkal. A kávéfogyasztás bizonyos mértékben egészséges, azonban a túlzott fogyasztása negatív hatással is lehet a szervezetünkre.

A kávéban található koffein a világon az egyik legelterjedtebb pszichoaktív drognak számít az alkohol mellett. Pszichoaktív jellege abban nyilvánul meg, hogy a testi tünetek és reakciók mellett az ember lelki állapotára is hatással van. Alapvetően az idegrendszert stimulálja, ami által magasabb vérnyomást, izgalmi állapotot és idegességet is okozhat a fogyasztónak.

A normális kávéfogyasztásnak számos pozitív hatása is van, csökkentheti különböző betegségek kialakulásának az esélyeit, mint például a cukorbetegségét, a Parkinson-korét, a vastagbél daganat kialakulását, a májgyulladást és a csontritkulásét is.

Függőségről többnyire akkor beszélhetünk, amikor napi 2-5 csésze kávét rendszeresen elfogyasztunk már amellett, hogy lehetnek nyilván egyéni eltérések is a személy adottságaihoz mérten. Ilyenkor a megvonás folytán fejfájás és alacsony vérnyomás is jelentkezhet.

Amennyiben valaki le szeretne szokni a túlzott kávéfogyasztásról, az orvosok mindenképpen a türelmes módszert javasolják a napi adag fokozatos csökkentésével, hogy elkerüljük a különböző kellemetlen mellékhatásokat.

Bejegyzés adatai