A respirátor működése és funkciója

respirátor férfin

Az aeroszolok és a finom porrészecskék a munkakörnyezetben a legalattomosabb egészségügyi kockázatok közé tartoznak, mivel szinte láthatatlanok a belélegzett levegőben. Még kisebbek és veszélyesebbek azok a vírusok és baktériumok, amelyek a belélegzett levegőn keresztül észrevétlenül belépnek a testünkbe.

Ezért a respirátorkülső viselése a mindennapi élet része sok munkakörnyezetben. De hogyan működnek pontosan ezek a légzőkészülékek, és mitől védenek? Erre a kérdésre adunk választ a következő sorokban.

A respirátorok védenek a vizes és olajos aeroszolok, a füst, a finom por, a vírusok és a baktériumok ellen a munkahelyen – védelmi funkciójuk egész Európában szabványosított és három osztály: FFP1, FFP2 és FFP3 besorolású. Részecskeszűrő félmaszkoknak vagy porálarcoknak is nevezik őket.

 

A legveszélyesebb részecskék lehetnek betegséget okozóak vagy radioaktívak, mások évtizedeken keresztül károsíthatják a szervezet légzőrendszerét, és hosszú távon súlyos betegségekhez is vezethetnek. A respirátor használata előtt ellenőrizni kell az alkalmasságát, és ezt kockázatértékeléssel kell biztosítani.

Ezen részecskék elleni védelem érdekében a respirátor sok munkakörnyezetben régóta része az egyéni védőeszközöknek. A részecskeszűrő respirátorok védelmet nyújtanak a részecskék ellen, de nem a gázok vagy gőzök ellen. A légzőkészülékek általában teljes egészében többrétegű szűrőanyagból készülnek (más néven fonott kötés vagy olvadékfúvó anyag), és fel lehet szerelni kilégzőszeleppel. A különböző lényeges rétegek mind különböző célt szolgálnak, a légzőkészülék megjelenésének és tapintásának a javításától az erősség, a szakadásállóság és a természetes szűrésnek a megfelelő biztosításáig.

Bejegyzés adatai