A kakaóvaj ezeregy arca

kakaóvaj

A kakaóvaj csodái nemcsak az újkor emberei előtt ismertek, hanem már az ókorban is sokféleképpen hasznosították. Ezt a nagyszerű zsiradékot a Theobroma cacao nevű növény termésének egyfajta áldásaként kezdték alkalmazni. Az inkák és maják birodalmában csaknem már 3 500 évvel ezelőtt felismerték azt, hogy milyen sok kincset rejt magában a természet ezen ajándéka (sőt, a kakaóbabot egyenesen „istenek eledeleként” tartották számon).

Akkoriban a kakaóbab és kakaóvaj a kereskedelembenkülső is fontos szerepet töltött be kiemelkedő csereértékével. Majd idővel a kultúrtörténet részévé, és napjainkra a szépségipar egyik kihagyhatatlan alaptermékévé vált. Lássuk, ma miként nyerhetünk mi is hasznot ebből az ezerarcú vajból – akár néhány otthoni eszköz segítségével:

Kiváló problémás bőrre

Magas zsírsav tartalmának köszönhetően tökéletesen táplálja a száraz bőrt, zsírral táplálja a problémás bőrfelületet. A kakaóvajat ezért kifejezetten érdemes alkalmazni akár ekcéma, pikkelysömör vagy dermatitisz ellen.

Meg is kóstolhatod

Nem csoda, ha a kakaóvaj elnevezését hallva kedvet kapsz a kóstoláshoz! Természetesen meg is ízlelheted, ám érdemes tisztában lenned azzal – a csalódás elkerülése érdekében –, hogy csak egy markáns vajas ízt fogsz megtapasztalni. Vegán étrend esetén viszont kifejezetten jól fel tudod használni akár a vaj helyettesítésére.

Segítség a barnulásra vágyóknak

A kakaóvajat természetes fényvédőként is használhatod (6-8-as faktorszámú), ha csak kevés ideig tartózkodsz a napon.