Filozofálás

Filozofálás

Filozófiai alkatnak születni kell. Mindannyian ismerjük magunk körül azokat az embereket, vagy akár mi magunk is ebbe a kategóriába tartozunk, akik hajlamosabbak a mély elmélkedésre, filozofálásra.

Egy-egy kérdés megvitatása sokkal mélyrehatóbb beszélgetéseket válthat ki, mint egy felszínesebb társaságban. Lehet, hogy olykor már túl nagy az agytornáztatás, vagy már úgy érezzük, elfogytunk, és nem tudunk többet hozzátenni némelyik nagy kérdéshez, mégis hasznos, ha van a társaságunkban olyan személy, aki garantálja az elmélkedést mindannyiunk számára. Intelligenciánkat nem árt néha ilyen kihívásoknak is kitenni, főleg egy olyan világban, ahol már szinte mintha mesterségesen is butítva lenne minden és mindenki.

Ahol nem annyira divat már gondolkozni, főleg nem az élet korszakokon átívelő nagy kérdésein. Már lehetne olyan kampány is modern világunkban, hogy hozzuk újra divatba az elmélkedést, gondolkozást, és az életről való vitatkozást, a nagy kérdések megvitatását. A filozófia tudománya mintha még őrizné, kalitkába zárva ezeket a készségeket, de sajnos mintha már csak egy szűk réteg kedvtelésének, vagy tudományágának számítana ez a tevékenység.

Bejegyzés adatai