A mai parketta már egy egészen más parketta

parketta közelről

Vajon a ma kereskedelmi forgalomban lévő parketták ugyanazt a minőséget nyújtják, mint az évtizedekkel ezelőttiek? Természetesen! Viszont a modernizáció ezt a terméket is elérte, így számos előnnyel kínálják a boltok a régidőkhöz képest, és lerakása is sokkal könnyebb lett.

Az anyaghasználatot tekintve a parketta ugyanúgy tömör fából, jellemzően tölgyből készülkülső, tehát egy élő, lélegző anyagról beszélünk, amelynek szüksége van helyre a dilatációhoz. Emiatt nem szabad telibe burkolni vele a felületet, a széleknél rést kell hagyni, hogy a padló mozoghasson, tágulhasson. A rések eltakarására vannak megfelelő szegőlécek, sőt használatuk védelmezi is a falat, de akár kis alapterület esetén az optikai nyújtásról is gondoskodik.

Lerakása sem olyan körülményes már, mint régen, köszönhetően a nagyelemes lapoknak, amelyek egyaránt kaphatóak finom kidolgozású modern, illetve rusztikus, antikolt kivitelben is. Viszont ahhoz, hogy érvényesülni is tudjon a gyönyörű anyag a padlón, szükséges a szakszerű lerakás, fontos tehát, hogy egy jó referenciákkal rendelkező, ügyes mesterembert válasszunk a kivitelezéshez.

A felületkezelés módja is jelentősen megváltozott mára. Míg a régi idők parkettája egy komoly lakkréteg révén vált ellenállóvá, addig ma kétféle eljárásból választhatunk: az egyik a parketta mélyébe beivódó olaj, a másik pedig egy felületi réteget képező wax.

Ami viszont nem változott az évtizedek során, hogy a modern parketta ugyanúgy felújítható, mint a régiek, ezáltal szinte egy életen át gyönyörű és értékálló burkolatot nyújt számunkra.

Bejegyzés adatai

  • Bejegyzés kelte :
  • Utolsó módosítás :
  • Szerző :
  • Kategóriák : Otthon