A Far Cry 5. része Amerikában folytatódik

2018 márciusában jött ki a Far Cry 5. rész, mely ezúttal Amerikába kalauzol el minket, egy fiktív montanai városba, Hope County-ba, ahol egy szektás csoport központjába kerülünk. Erre már a játékkülső borítóképe is utal, mely mintha hajazni próbálna Da Vinci Utolsó vacsora című festményére, csak éppen öltönyös középen ülő karakterünket, aki Jézus ábrázolásainak módjára széttárja karjait, tízen két fegyveres, mocskos, fura alak vesz körül, valamint látható a képen egy nő és egy farkas is, az egyik alak pedig az asztal előtt térdel, a hátán méretes tetoválás látható. Az idillikusnak nem mondható látványt egészíti ki az asztalra terített amerikai zászló, a repülők, a medve, valamint egy templom, égő épületek. Mindez egyébként, az alakokat is beleértve agressziót sugall, mely különös ellentétet képez az amúgy békésnek és lélegzetállítónak tűnő tájjal.

Nem is csoda, hiszen a Far Cry hírhedten vérengzéssel teli játék. A tárgyalt játék történetét illetően különféle szektásokra, és fura szakállas remetékre számíthat az ember, akik elmebetegek. A feladatunk az, hogy az elnyomó, szektás rend kialakításáért felelős embereket elfogjuk, és felszabadítsuk a város az elnyomás alól.

A játék története feltehetően olyan rémes esetekre épül, mint a „Family” elnevezésű tulajdonképpen sátánista szekta, mely Charles Menson nevéhez köthető, a „Család” 1969-környékén követte el a rémes tetteit, drogokkal és szexuális kicsapongások jellemezték őket, valamint gyilkosságok. A második leghírhedtebb szekta a dél-amerikai Népek Temploma, melynek tagjai az azóta Jonestowni-ként elhíresült kolóniának a története, melyet egy Jim Jones nevű ember alapított. A fickó egyébként kezdetben nem tűnt őrültnek, jótékony tettei révén számos hívet szerzett magának, majd később kezdett elborulni az elméje, és Krisztus reinkarnációjának kezdte vallani magát, mígnem eljutott oda, hogy istennek tekintse magát. Jones a nőket és a gyerekeket is zaklatta (szexuálisan), az ellenállókat árammal fenyítette, a szökni próbálókat kivégeztette. Mikor már a hatóságok is ráébredtek, hogy valami nem stimmel a kolóniával, és megpróbálták felszabadítani a híveket, Jones rávette a manipulált és elnyomott híveit arra, hogy ciánnal kevert italt fogyasszanak. Az emberek önszántukból végeztek magukkal – a hírek szerint. A hatóságok több mint 900 halottat találtak a helyszínen, köztük a szektavezérrel. A harmadik vallási fanatistákból álló szekta a Menny Kapuja volt, a másik kettővel ellentétben itt nem voltak szexuális kihasználások, sem drogok, sem áram. Ezek az emberek megszállottan hittek abban, hogy a szexualitás alantas dolog, és hogy az UFO-k csak azokat fogják elvinni, akik megtartóztatják magukat, és úgymond felülemelkednek. A félreértelmezett bibliai részek és a furcsa reinkarnációs gondolatok ötvözésével hozták létre saját vallásukat, majd öngyilkosok lettek mindannyian (összesen 39-en).

A játék tehát valószínűleg ezekből, és az ezekhez hasonló történetekből merített, ezek a szekták többnyire  a Biblia egyes részeinek kiemelésével, és sajátos, helytelen értelmezésével indultak, majd elmentek egy szélsőséges, már-már elmeháborodott irányba, míg végül ártatlan emberek életüket vesztették. Amerikában ezeknek a szektáknak az emlékezete eléggé elterjedt, így nem csoda, hogy játékunkban, melyben a központi szerepet egy ilyen létesítmény, Hope County áll, a főszereplő feladata pedig az ártatlanok életének megóvása és az elmebetegek kiszűrése és legyilkolása.

Bejegyzés adatai