7 módja annak, hogy minden elolvasott könyvből több maradjon meg

könyvek, olvasás

Számos előnye van annak, ha sok könyvet olvasunk, de talán a kedvencem a következő: Egy jó könyv új módot adhat a korábbi tapasztalatok értelmezésére.

Amikor új mentális modellt vagy ötletet tanulsz, olyan, mintha az agyadban lévő „szoftver” frissülne. Hirtelen futtathatod az összes régi adatpontot egy új programon keresztül. Régi pillanatokból tanulhatsz új tanulságokat. Ahogy Patrick O’Shaughnessy mondja: „Az olvasás megváltoztatja a múltat.”

 

Természetesen ez csak akkor igaz, ha internalizálod és emlékezel az olvasott könyvekre. A tudás csak akkor növekszik, ha megmarad. Más szavakkal, nem az a fontos, hogy egyszerűen több könyvet olvass el, hanem hogy többet hozz ki minden olvasott könyvből.

 

Természetesen nem csak az ismeretek megszerzése indokolja az olvasást. A szórakozásból való olvasás csodálatos időtöltést jelenthet, de ez a cikk az olvasásról szól. Ezt szem előtt tartva szeretnék megosztani nagyon jó szövegértési stratégiákat.

 

 

Hagyd abba több könyv olvasását

 

Nem kell sokáig kideríteni, hogy érdemes-e valamit elolvasni. A képzett írás és a kiváló minőségű ötletek kiemelkednek.

 

Ennek eredményeként a legtöbb embernek valószínűleg több könyvet kellene elkezdenie. Ez nem azt jelenti, hogy minden könyvet oldalanként kell elolvasni. Átlapozhatod a tartalomjegyzéket, a fejezetcímeket és az alcímeket. Válassz egy érdekes szakaszt, és merülj el néhány oldalra. Talán átlapozhatod a könyvet, és betekinthetsz bármelyik félkövér pontba vagy táblázatba. Tíz perc múlva ésszerűen eldöntheted mennyire jó.

 

Ezután következik a döntő lépés: Gyorsan, bűntudat és szégyenkezés nélkül hagyjon fel a könyvek olvasásával.

 

Az élet túl rövid ahhoz, hogy átlagos könyvekre pazaroljuk. Olyan csodálatos dolgokat lehet olvasni. Azt hiszem, Patrick Collison, a Stripe alapítója szépen fogalmazott, amikor azt mondta: “Az élet túl rövid ahhoz, hogy ne olvashasd el a legjobb könyvet, amelyről jelenleg tudsz.”

 

Íme az ajánlásom:

 

Kezdj el több könyvet. Hagyd félbe a legtöbbet. Kétszer olvasd el a nagyszerűeket.

 

 

Válaszd ki azokat a könyveket, amelyeket azonnal használhatsz

 

Az olvasott szöveg megértésési javításának egyik módja az, hogy olyan könyveket választasz, amelyeket azonnal felhasználhatsz. Az elolvasott ötletek megvalósítása az egyik legjobb módja annak, hogy az elmédbe zárd ezeket. A gyakorlat a tanulás nagyon hatékony formája.

 

Hozz létre kereshető jegyzeteket

 

Jegyezd fel az olvasottakat. Megteheted ezt, ahogy akarod. Nem kell nagy dolognak vagy bonyolult rendszernek lennie. Csak tegyél valamit annak érdekében, hogy a fontos pontok és részek kiemelve legyenek.

 

Kombinálj tudásfákat

 

Egy könyv elképzelésének egyik módja olyan, mint egy tudásfa, amelynek néhány alapvető koncepciója alkotja a törzset, és a részletek alkotják az ágakat. Többet megtudhatsz, és javíthatod a szövegértést azáltal, hogy „összekapcsolod az ágakat”, és integrálod a jelenlegi könyvedet más tudásfákkal.

 

Írj egy rövid összefoglalót

 

Amint befejezem egy könyvet, megkérem magam, hogy a teljes szöveget mindössze három mondatban foglaljam össze. Ez a kényszer természetesen csak játék, de arra kényszerít, hogy fontolóra vegyem, mi volt igazán fontos a könyvben.

 

Járd körül a témát

 

Gyakran gondolok Aquinói Tamás idézetére: „Óvakodj az egyetlen könyv emberétől.”

 

Ha csak egy könyvet olvasol el egy témában, és ezt használod az egész meggyőződésednek alapjául, akkor mennyire megalapozottak ezek a hiedelmek? Mennyire pontos és teljes a tudásod?

 

Egy könyv elolvasása erőfeszítéseket igényel, de túl gyakran az emberek egy könyvet vagy egy cikket vesznek alapul egy teljes hitrendszerhez. Ennek a probléma megoldásának az egyik módja az, ha különféle könyveket olvasol el ugyanarról a témáról. Vesd bele magad különböző szögekből, nézd meg ugyanazt a problémát a különböző szerzők szemével, és próbálj túllépni saját tapasztalataidnak a határán.

 

Olvasd el kétszer

 

Végül szeretnék visszatérni egy olyan gondolatra, amelyet a cikk elején közöltem: kétszer olvasd el a nagyszerű könyveket. Karl Popper filozófus szépen kifejtette az előnyöket: „Bármit, amit érdemes elolvasni, nemcsak kétszer érdemes elolvasni, hanem újra és újra el kell olvasni. Ha egy könyvet érdemes elolvasni, akkor mindig új felfedezéseket tehetsz benne, és olyan dolgokat találhatsz benne, amelyeket korábban nem vettél észre, pedig sokszor elolvastad. “

Bejegyzés adatai

  • Bejegyzés kelte :
  • Szerző :
  • Kategóriák : Tudás